Dieta bogata w antyoksydanty – czyli jaka?
Dieta bogata w antyoksydanty – czyli jaka?


W Pij Kurkumę wychodzimy z założenia, że natura może nam dać prawie wszystko, czego potrzebujemy. Kochamy rośliny, dlatego nasza dieta bogata jest w owoce, warzywa, orzechy, zioła i przyprawy. Patrząc na rośliny pod kątem ich właściwości, tym bardziej cieszymy się, że wcinamy ich na potęgę! Co zatem stoi za tym, że rośliny mogą mieć zbawienny wpływ na nasz dobrostan?

Do czego służą antyoksydanty?

Rośliny swoją intensywną barwę, zapach i smak zawdzięczają polifenolom, czyli naturalnym przeciwutleniaczom, inaczej zwanymi antyoksydantami. Mają one silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, czyli zapobiegają niszczeniu zdrowych komórek w naszym ciele i tym samym dezaktywują nadmiar wolnych rodników, które powodują te zniszczenia.

Wolne rodniki powstają wskutek nadmiaru działania stresu, zanieczyszczenia środowiska, niedoboru snu, nadużycia leków, alkoholu, innych używek, czyli po prostu niezdrowego trybu życia. Rodniki zadomowiają się w naszym organizmie i w krótkim czasie potrafią wyrządzić wiele szkód, a między innymi przyczyniają się do powstania poważnych chorób przewlekłych, takich jak miażdżyca, komplikacje cukrzycowe, atakujące układ nerwowy, co nieubłaganie prowadzi do nowotworów.

Gdy antyoksydanty nadążają z dezaktywacją wolnych rodników, mają zdolność do ochrony naszego organizmu przed stresem oksydacyjnym, czyli nadmiarem tych związków chemicznych. Blokują powstawanie chorób, opóźniają proces starzenia się komórek, ułatwiają proces oczyszczania organizmu i spowalniają przebieg chorób układu nerwowego. Dlatego tak ważne jest regularne spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty.

Gdzie znajdziemy antyoksydanty?

W zależności od struktury chemicznej antyoksydanty dzielą się na podklasy, a każda z nich ma odmienny wpływ na nasze zdrowie. Niektóre rośliny są gorzkie i mdłe, inne kwaśne, jeszcze inne ostre i palące i to właśnie ta intensywność świadczy o ich prawdziwej mocy! Poniżej lista cennych antyoksydantów oraz naturalnych produktów, w których je odnajdziesz:

  • Witamina C: gujawa, kiwi, czerwona papryka, truskawka, pomarańcza
  • Witamina E: nasiona słonecznika, migdały, awokado, szpinak, kiwi
  • Polifenole: czosnek, rozmaryn, cynamon, biała herbata, kardamon, chili, imbir, kurkuma
  • Selen: orzechy brazylijskie, tuńczyk, ostrygi, wołowina, tofu
  • Cynk: ostrygi, wołowina, tofu, nasiona marihuany, jogurt

I w końcu kurkuma i zawarte w niej substancje!

Kurkuma to jeden z najsilniejszych graczy na arenie naturalnych leków przeciwzapalnych, a wzmianka o niej w tym aspekcie pojawia się niemal wszędzie. Łączenie różnych roślin o silnych właściwościach przeciwzapalnych potęguje ich pozytywne działanie na organizm, dlatego w każdym z naszych soków z kurkumy łączymy ją z imbirem, chili lub ananasem. Pij Kurkumę to dobrze przemyślane połączenie kilogramów roślin i gejzer zdrowia w butelce ;)

Regularne spożywanie kurkumy chroni przed przeziębieniami i infekcjami dróg oddechowych, a ponadto zwiększa odporność organizmu, przyspiesza metabolizm oraz reguluje poziomy cholesterolu i cukru w organizmie, co znacząco wspomaga odchudzanie. W perspektywie długofalowej spożywanie soku z kurkumy odtruwa i oczyszcza krew oraz organy wewnętrzne, zabija i hamuje namnażanie wolnych rodników, a w konsekwencji chroni przed powstawaniem i rozwojem stanów zapalnych, które najczęściej prowadzą do poważniejszych schorzeń, chorób, a finalnie mogą nawet powodować raka.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl