
Zwolennicy czerpania z natury, jak również niekonwencjonalnych metod leczenia mogą kompleksowo zatroszczyć się o swoje zdrowie w domowym zaciszu. Wystarczy sięgnąć po kurkumę!
Badania kliniczne produktów pochodzenia roślinnego trwają od około 25 lat i aktualnie dysponujemy stosunkowo niewielką grupą surowców pochodzenia roślinnego o potwierdzonej skuteczności ich działania. Jednak za te uznane i najbardziej popularne uznać można: cebulę czosnku, ziele dziurawca, liść miłorzębu japońskiego, kłącze kurkumy, kwiatostan głogu, liść bluszczu czy kłącze imbiru.
A ponieważ my, jak wiadomo, lubujemy się w kurkumie, to dzisiaj opowiemy o niej i o tym, w jakiej postaci najlepiej ją przyjmować!
Kurkuma jako przyprawa
Najbardziej popularna i najtańsza forma kurkumy to ogólnodostępna przyprawa. Mielona kurkuma pozyskiwana jest z naturalnego kłącza, które najpierw się gotuje, a potem suszy, aby finalnie uzyskać formę przyprawy z długim terminem przydatności.
Nie sposób jest jednak kontrolować producentów suszonych przypraw, czy sam proces suszarnictwa, który może ingerować we właściwości produktu. Obróbka termiczna wytrąca z kolei część cennych dla zdrowia substancji.
Współczesne metody pozwalają zachować dobroczynne substancje znajdujące się w kurkumie tylko i wyłącznie pod warunkiem, że suszenie odbywa się w odpowiednich warunkach i w niskiej temperaturze.
Suplementy z kurkuminą
Suplementy, kapsułki, czy tabletki to ekstrakty kurkumy zawierające kurkuminę – jedną z najzdrowszych, aktywnych biologicznie substancji zawartych w kłączu kurkumy. Preparaty te często łączone są z piperyną, która zwiększa absorpcję samej kurkuminy nawet o 2000%.
Ekstrakty roślinne wydobywane są dzięki dyfuzji, za pomocą której przy doborze odpowiedniego rozpuszczalnika uzyskać można pożądaną substancję w sproszkowanej formie.
Nie gwarantuje ona jednak efektywnego wchłaniania cennych, aktywnych biologicznie składników przez nasz organizm, które chemiczny rozpuszczalnik może częściowo wytrącqć i tym samym zmniejszać pozytywne działanie kurkuminy na organizm.
Poza samą kurkuminą w kurkumie istnieje wiele innych substancji, które mają właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Tych substancji suplementy diety najczęściej jednak nie zawierają.
Świeżo wyciskany sok z kurkumy
Sok z kurkumy zyskuje na co raz większej popularności, ponieważ w przystępny sposób umożliwia wprowadzenie do organizmu potężnej dawki nieocenionych dla zdrowia substancji.
Świeżo wyciskany sok ma w sobie możliwie największą dawkę substancji prozdrowotnych, a ich wchłonięcie przez organizm trwa zaledwie kilkanaście minut. W trakcie wyciskania soku nie wykorzystuje się wysokiej temperatury, a ponadto większość zawartych w roślinach pektyn oddalana jest od soku, co nie uruchamia długiego procesu trawienia.
Kurkuma, zwana również ostryżem długim, swoją prozdrowotną sławę zawdzięcza kurkuminie, jednak jest ona jedną z wielu substancji aktywnych biologicznie dostępnych w tej roślinie.
W szale modnej kurkuminy można jednak zapomnieć o innych równie cennych dla zdrowia kurkuminoidów jak: cyklokurkumina, bisdemetoksykurkumina, czy demetoksykurkumina. Kurkuminoidy to jedno, zaś turmerony to kolejne zawarte w kurkumie związki o silnych właściwościach przeciwzapalnych.
Większość suplementów pomija te substancje, a my – zwolennicy czerpania z natury wykorzystujemy cały jej potencjał, oferując świeżo wyciskany sok z ekologicznego kłącza kurkumy.
Pamiętaj, że kurkuma to nie tylko kurkumina! Przyjmując ją w całej postaci - a dokładnie tak tworzymy nasze soki - kompleksowo wykorzystujesz potencjał licznych substancji w niej drzemiący.