Imbir na roślinnym podium z kurkumą

Mateusz

Imbir podobnie jak kurkuma zaliczany jest do rodziny roślin imbirowatych i zawiera w sobie zjawiskową kompozycję prozdrowotnych substancji. W ostatnich latach w samym imbirze zlokalizowano ich ponad 160, a następnie wytypowano garść najkorzystniejszych w kontekście zdrowia i profilaktyki.

Za te najważniejsze uznaje się: gingerol, cineol, gingerdion, szogaol, zingiberon, dehydrogingeron czy heksahydrokurkuminę.

Poniżej przygotowałem kwintesencję zalet płynących ze wzbogacenia codziennej diety o imbir.

  • Gingerol ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, redukuje stres oksydacyjny spowodowany obecnością nadmiernej ilości wolnych rodników w organizmie
  • Badanie przeprowadzone na grupie osób z otyłością wykazało, że imbir może obniżyć wskaźnik masy ciała (BMI) i poziom insuliny we krwi, która wiąże się z otyłością
  • Imbir obniża poziom cholesterolu i pobudza wydzielanie soków trawiennych, co wspomaga i przyspiesza metabolizm
  • Imbir działa żółciopędnie i rozkurczowo, likwiduje wzdęcia oraz zwiększa wydzielanie śliny, co ma korzystny wpływ na procesy trawienia
  • Imbir obniża poziom „złego” cholesterolu LDL
  • Regularna suplementacja imbiru znacznie zmniejsza masę ciała
  • Imbir stymuluje wydzielanie śliny, żółci i soków żołądkowych. Działa rozkurczowo, eliminuje wzdęcia i mdłości. Chroni również wewnętrzną błonę śluzową żołądka przed powstawaniem owrzodzeń
  • Imbir reguluje poziom cukru, obniża ciśnienie, działa moczopędnie, a tym samym stymuluje wydalanie toksyn z organizmu
  • Imbir chroni i wzmacnia wątrobę, pobudza wydzielanie żółci i enzymów trzustkowych
  • Potwierdzono, że osoby, które stosowały imbir w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów, zauważyły znaczne zmniejszenie bólu i niepełnosprawności
  • Nieliczne badania wskazują, że imbir działa przeciwbólowo i kojąco w zaburzeniach neurologicznych – głównie w dolegliwościach związanych z bólem migrenowym
  • Wspomniane wyżej substancje nadające imbirowi intensywny smak i zapach działają przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, przeciwbólowo, przeciwgorączkowo, przeciwkaszlowo, a ponadto zwiększają odporność i działają  wykrztuśnie.

Z imbiru korzystać można na wiele sposobów. Jest on dostępny w formie świeżego korzenia, mielonej przyprawy oraz w postaci kandyzowanej i marynowanej. W takiej postaci można go wykorzystać jako dodatek do porannego smoothie, do soków, zup, lemoniad, herbat, jak również do marynat i deserów. Z autopsji wiem jednak, że we wspomnianych przypadkach wykorzystać co najwyżej można niewielki kawałek korzenia lub szczyptę przyprawy, zaś pijąc regularnie setkę soku Pij Kurkumę dziennie zapewnisz sobie horrendalną dawkę imbiru i kurkumy, czyli (między innymi): szogaolu, cineolu, gingerolu, gingerdionu, zingiberonu, dehydrogingeronu, heksahydrokurkuminy, kurkuminy, cyklokurkuminy, bisdemetoksykurkuminy, demetoksykurkuminy, czy turmeronów… w formie najłatwiej przyswajalnego soku.

 

Imbir i kurkumę wyróżnia podobny wachlarz wyjątkowych korzyści prozdrowotnych, a ich jednoczesne spożywanie daje jeszcze silniejsze efekty, dlatego połączyłem je w dwóch sokach, proponując wersję ostrą oraz jej łagodniejszą alternatywę.

Bibliografia:

  • Habib S.H. i in (2008)
  • Heidbohmer Ellen (2016). Imbir. Lecznicze zastosowanie od A do Z.
  • Toth Lindsey (2019). Turmeric & Ginger: The Perfect Pair for Overall Health

Podziel się tym artykułem

Zostaw komentarz