
Twoja wiedza o kurkumie (i nie tylko) będzie regularnie poszerzana kolejnymi wpisami, eksperckimi publikacjami video, czy szczegółową analizą konkretnych badań naukowych.
Zacznę od kwintesencji. Kurkuma jest ekstremalnie korzystna dla zdrowia między innymi ponieważ:
-
zwalcza akumulację tłuszczu przez odcięcie dostaw krwi do przerośniętych komórek tłuszczowych
-
zapobiega tworzeniu się kulek tłuszczowych, które zatykają arterie
-
podnosi poziom HDL, czyli „dobrego” cholesterolu
-
obniża poziom cukru we krwi
-
hamuje apetyt i przyspiesza metabolizm co znacząco wspomaga odchudzanie
-
poprawia krążenie, zwiększa produkcję żółci, oczyszcza wątrobę
-
odtruwa, oczyszcza i filtruje krew oraz organy wewnętrzne
-
zwiększa odporność organizmu, chroni przed przeziębieniami i infekcjami dróg oddechowych
-
uwalnia od bólu i pomaga odbudować zniszczoną tkankę chrzęstną
-
likwiduje biologiczne wskaźniki stanu zapalnego, przeciwdziała rozpadowi chrząstki, zapobiega rozwojowi lub postępowi artretyzmu
-
hamuje napływ krwi do ognisk zapalnych
-
blokuje molekuły odpowiedzialne za zapalenie i obumieranie tkanek
-
stymuluje powstawanie nowych komórek
-
podnosi poziomy noradrenaliny, tryptofanu czy dopaminy
-
zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób chronicznych
-
atakuje nowotwór na kilka sposobów jednocześnie
-
zabija komórki, których czas biologiczny nadszedł końca, nie uszkadzając przy tym zdrowych struktur
-
podnosi wrażliwość na niektóre rodzaje leków stosowanych w chemioterapii różnych nowotworów
-
chroni sąsiednie tkanki i organy od zniszczeń zwykle powodowanych chemioterapeutykami
-
dociera do znaczącej ilości genów, budząc te odpowiedzialne za rozwój szarych komórek
-
stymuluje rozmnażanie się zdrowych komórek, co w perspektywie czasu chroni je przed uszkodzeniami i mutacjami prowadzącymi do wielu schorzeń
-
zapobiega przedwczesnym procesom starzenia organizmu
-
radykalnie obniża poziom cytokinin, czyli chemicznych sygnałów będących źródłem większości stanów zapalnych, obniżając tym samym poziomy CRP i OB


Bibliografia:
- Chainani-Wu N. (2003). Safety and anti-inflammatory activity of curcumin: a component of tumeric (Curcuma longa). J. Altern. Complement. Med. 9 (1), 161–168. 10.1089/107555303321223035
- Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods. 2017;6(10):92. Published 2017 Oct 22. doi:10.3390/foods6100092
- Ismail N. A., Ragab S., El Baky A., Hamed M., Ibrahim A. (2014). Effect of oral curcumin administration on insulin resistance, serum resistin and fetuin-A in obese children: randomized placebo-controlled study
- Kang Q, Chen A. Curcumin eliminates oxidized LDL roles in activating hepatic stellate cells by suppressing gene expression of lectin-like oxidized LDL receptor-1. Laboratory Investigation. 2009;89(11):1275–1290
- Perkins, K., Sahy, W. and Beckett, R., 2016. Efficacy of Curcuma for Treatment of Osteoarthritis. Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine, 22(1)
- Sanmukhani, J., et al. 2013. Efficacy and Safety of Curcumin in Major Depressive Disorder: A Randomized Controlled Trial. Phytotherapy Research, 28(4)
- Shehzad A., Wahid F., Lee Y.S. Curcumin in cancer chemoprevention: Molecular targets, pharmacokinetics, bioavailability, and clinical trials. Arch. Pharm. 2010;343:489–499. doi: 10.1002/ardp.200900319