W jakiej formie można spożywać kurkumę?

Mateusz
Zwolennicy czerpania z potęgi natury, jak również niekonwencjonalnych metod leczenia mogą kompleksowo zatroszczyć się o swoje zdrowie w domowym zaciszu. Wystarczy sięgnąć po kurkumę – tylko w jakiej postaci?

Aktualnie dysponujemy stosunkowo niewielką grupą substancji pochodzenia roślinnego o potwierdzonej skuteczności ich działania. Jednak za te już przebadane klinicznie i najbardziej popularne uznać między innymi można: cebulę czosnku, ziele dziurawca, liść miłorzębu japońskiego, kłącze kurkumy, liść bluszczu czy korzeń imbiru. A ponieważ od kilku dobrych lat moi bliscy i ja cieszymy się efektami regularnego spożywania kurkumy, dzisiaj opowiem w jakich postaciach można ją przyjmować i z czym może się to wiązać.

Kurkuma jako przyprawa

Najbardziej popularna forma kurkumy to dostępna w większości sklepów przyprawa. Mielona kurkuma pozyskiwana jest z naturalnego kłącza, które najpierw się gotuje, a potem suszy, aby finalnie uzyskać formę przyprawy z długim terminem przydatności.

Nie sposób jednak kontrolować producentów suszonych przypraw, czy sam proces suszarnictwa, który może ingerować we właściwości produktu oraz jego jakość. Obróbka termiczna wytrąca z kolei większość cennych dla zdrowia substancji, a kłącze kurkumy ma ich mnóstwo.

Kurkuma jako przyprawa jest specyficzna i mdła, a entuzjaści tego smaku powinni mieć świadomość, że „przyprawowe” ilości tej nie do końca sprawdzonej postaci kurkumy mają znikomy efekt zdrowotny.

Suplementy z kurkuminą

Suplementy, kapsułki, czy tabletki to ekstrakty kurkumy zwykle zawierające kurkuminę – jedną z najpopularniejszych, aktywnych biologicznie substancji zawartych w kłączu kurkumy. Preparaty te często łączone są z piperyną, która radykalnie zwiększa absorpcję kurkuminy.

Ekstrakty roślinne wydobywane są poprzez proces dyfuzji, za pomocą której przy doborze odpkowiedniego rozpuszczalnika uzyskać można pożądaną substancję w sproszkowanej formie.

Nie gwarantuje ona jednak efektywnego wchłaniania cennych, aktywnych biologicznie składników przez nasz organizm, które chemiczny rozpuszczalnik może częściowo wytrącać i tym samym zmniejszać pozytywne działanie pożądanej substancji.

Kurkumina jest jednym z kilku kurkuminoidów dostępnych w kurkumie, jednak suplementy diety ograniczają się tylko do niej. W przypadku tabletek, tak na prawdę nie wiemy jak skutecznie reakcje chemiczne wpłynęły na ich jakość i ekstrakcję.

Świeżo wyciskany sok z kurkumy (i imbiru)

Świeżo wyciskany sok z kurkumy to najprostszy, ale i najszybszy sposób na wprowadzenie do krwioobiegu potężnej dawki nieocenionych dla zdrowia substancji.

Kurkuma, zwana również ostryżem długim, swoją prozdrowotną sławę zawdzięcza kurkuminie, jednak jak już wspomniałem jest ona jedną z wielu aktywnych biologicznie substancji dostępnych w tej roślinie.

W szale modnej kurkuminy bardzo łatwo zapomnieć o innych równie cennych dla zdrowia kurkuminoidów jak: cyklokurkumina, bisdemetoksykurkumina czy demetoksykurkumina. Kurkuminoidy to jedno, zaś turmerony to kolejne dostępne w kurkumie związki o potężnych właściwościach przeciwzapalnych.

Świeżo wyciskany i niepasteryzowany sok z kłącza kurkumy to 100% nieprzetworzonych substancji w najłatwiej przyswajalnej postaci, których działanie spotęguje proponowany przeze mnie rytuał. W preparatach jest ona łączona z piperyną, ja zaś proponuję soki z imbirem lub papryczką chili. Kurkuma i imbir spożywane jednocześnie mają działanie synergiczne, ponieważ (mimo różnych substancji bioaktywnych) oferują bardzo podobny wachlarz korzyści prozdrowotnych.

Decydując się na soki Pij Kurkumę wykorzystujesz cały potencjał drzemiący w kurkumieimbirze czy papryczce chili no i oczywiście w cytrusach, które w tym zestawieniu grają jednak rolę epizodyczną.

cd4cca6f89d05a5b573187c32c3679e5

Podziel się tym artykułem

Zostaw komentarz